x

 
ALECU DELEU / FRAGMENTE

Un album mihai grecu editat în rusia (михаил греку живопись. о зримом и скрытом)

E un album foarte bine făcut, cu o poligrafie excelentă, cu conținut inedit și comod structurat. Calibrat la standardele protagonistului - extraordinarului nostru pictor Mihai Grecu. Nu i se cunoaște tirajul, nici unde este exutat tiparul, și nici isbn-ul și celelalte date editoriale. Fapt e, că volumul a devenit imediat o raritate bibliofilă și artoholică.Cam, acesta ar fi textul pe scurt.Dar, nu este lipsit de interes și con-textul.Albumul apare în 2009 prilejuit celui de-al IV-lea Forum al intelectualității de creație și științifice din țările CSI desfășurat la Chișinău sub egida Fondului Interstatal de Cooperare Umanitară al Statelor-membre CSI și a Confederației Internaționale a Uniunilor Artiștilor Plastici (un palid simulacru al fostei Uniuni a Artiștilor Plastici din URSS, printre co-fondatorii căreia în 1992 s-a aflat și Republica Moldova, alături de celelalte foste republici sovietice cu excepția republicilor baltice - ultimele numite, când o rup - o rup, scapă fără multă ezitare din compania "fratelui mai mare").Tot un simulacru, un fals, cum de fapt e și întregul CSI, e acel Fond Interstatal de Cooperare Umanitară - e (a câta la număr?!) componentă din tehnica minciunii "la fel de veche ca Rusia", după o expresie a lui Alain Besançon.Tot înșelăciune a fost și acel al "IV-lea Forum al intelectualității" mimat la Chișinău în toamna lui 2009. A fost un paravan pentru o "operațiune specială" cu un desant securist-propagandistic, care a plodit în Moldova numeroase entități de stricat sangele și de încețoșat mințile (nu le numesc, că le știți care).Tot drept paravan au fost folosite și acest album și numele lui Mihai Grecu. Timeo Danaos et dona ferentes! P.S. Din curiozitate am accesat pagina susnumitului Fond Interstatal - suntem bine-mersi acolo, cu link direct la Președinția Moldovei...O să ne scoată doar cu tunul!

ион сырбу фабуле ши поезий ioan sîrbu fabule și poezii

"Poetul Ioan Sîrbu este singurul scriitor moldovean din jumătatea secolului trecut care şi-a publicat opera aici, în Moldova dintre Prut şi Nistru" relatează Leon. I. Boga. Mai mult și cu mai multă ardoare entuziastă despre Ioan Sîrbu găsiți la Iurie Colesnic în Basarabia necunoscută Vol. 2, pag. 32-35  https://blogosfera.md/view-post-v-183259-0-romana.html   iar mai concis și sec - la George Călinescu în Istoria literaturii române, ediția a II-a, la pagina 279: "... Ioan Sîrbu... trebuie citat pentru vechimea inspirației sale" (!) și mai departe suntem lăsați să savurăm din "Obșteasca petrecere a carnavalului": Cu-a carnavalului sosire,În scârbe să face lipsire;Căci făcutele nenumărate,Sânt cu beția încurcate. Pe la multe făgădăi,Vezi veselii și bătăi,În care dă rusu strigareSă-i dè blini unse tare,Și o ocă băuturăSă-i dè nouă gânditură; Deci întră și moldovanúl,Căutând în pungă banul,Dar găsind el mărunțele,Strigă să-i dè plăcințele. Cam atât la G. Călinescu, dar la Ioan Sîrbu mai sunt încă două strofe: Și după multa băutură,Să începe-nbâlciturăDe a lor ne-astâmpărare,Ce nici un folos nu are. Acum ne spusele veselii,Să fac, să fac foarte vii;Că omul fără cugetareÎși uită a lui supărare. https://mesageria.md/single/carte/anticariat-edi%C8%9Bii-vechi-%C8%99i-uzate-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%8B%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/%D0%B8%D0%BE%D0%BD-%D1%81%D1%8B%D1%80%D0%B1%D1%83-%D1%84%D0%B0%D0%B1%D1%83%D0%BB%D0%B5-%D1%88%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B9-ioan-sirbu-fabule-si-poezii  

Leonid Kravciuk

Ne-am întâlnit cu Leonid Kravciuk în toamna lui '91 la Vinogradovka (Burgugi) de lângă Arțiz, când își făcea campanie electorală pentru președinția Ucrainei în sudul Basarabiei. Încă mesteca din colacul de bun-venit oferit de bulgarii locului, când i-am ieșit în cale pe scările casei de cultură și l-am întrebat:- Pan Kravciuk, poate Ucraina să devină cu-adevărat democratică fără a lichida consecințele pactului Molotov-Ribbentrop și fără să înapoieze teritoriile care nu sunt istoric ale ei?- Nu este o problemă istorică, ci una politică - mi-a răspuns diplomatic, și a adăugat - mulțumesc.În următorul moment au intervenit bodyguarzii, și fiecare ne-am căutat de drumul său.A fost un om important la temelia Ucrainei moderne.RIP AD (12 mai 2022)

Andrei Pleșu

Așa l-am văzut pe Andrei Pleșu la Chișinău în '91, parcă, sau '92 (nu-mi amintesc cu exactitate anul). I-am solicitat atunci un interviu, pe care l-am realizat la Palatul Republicii și l-am publicat în Literatura și Arta.Întamplarea mi l-a scos mereu în cale pe Pleșu începând cu acea ceremonie de instalare a lui în postul de ministru al culturii în decembrie '89, când am gustat fascinat prima doză de elocință "românească" live în interpretarea duetului Dan Hăulică-Andrei Pleșu.Au urmat numeroasele "nici așa, nici altminteri" din Dilema Veche, luările de cuvânt la lansările de carte de la Gaudeamusuri și Bookfesturi, chiar și unele instantanee din Piața Amzei la tarabele cu salată și spanac - captivante franje de interferență. Ce mai, am un constant apetit pentru Andrei Pleșu!

DULCELE SĂRUT AL DALIEI DE JAMES ELIROY

Nepotului meu Ciprian Cozaru: - Mi-a "pasat"-o People ca o capodoperă a genului (n-am mai citit thrillere din secolul trecut, cred!) și s-a ținut scai de mine cu "temperaturi înalte" (noroc de marea la doi pași de mă răcoream periodic până am dat-o gata). Ți-o recomand și ție în cunoștință de fapt că ești obligat la lecturi medicale, pe care le vei regăsi consistente și în acest roman al lui Ellroy, cu tangențe în psihiatrie și, mai ales, "chirurgie" aplicată în sprijinul genului literar anunțat de coperți și de speța scriiturii. Sunt curios să văd și filmul, dar suspectez (cam așa se întamplă cel mai des), că se va lăsa bătut de literatură. AD (23.08.2014)
1 2 3 4 5 6